Česta pitanja o dimetikonu: Silikon koji se nalazi u mnogim proizvodima za njegu kože

Dimetikon je popularan sastojak za njegu kože koji se često nalazi u hidratantne kreme, prajmeri i drugi kozmetički proizvodi. Ovaj sastojak ima niz prednosti za kožu. Na ovom blogu ćemo pokriti neka od čestih pitanja o dimetikonu, uključujući: 

  • Šta je
  • Kako se koristi (u njezi kože)
  • Sigurno je za različite tipove kože
  • Kako se pravi
  • Ako je vegansko
  • Ako je prirodno

Šta je dimetikon? 

Dimetikon je vrsta silikona koji se obično koristi u proizvodima za njegu kože. To je sintetički polimer koji sadrži silicijum, kiseonik, ugljenik i vodonik. Dimetikon je bistra, bez mirisa i nemasna supstanca koja se obično koristi kao sredstvo za zaštitu i omekšavanje kože.


Kako se dimetikon koristi u njezi kože? 

Dimetikon je svestrani sastojak koji se koristi u širokom spektru proizvoda za njegu kože. Budući da pomaže u stvaranju glatke površine na koži, dimetikon se često nalazi u širokom spektru proizvoda za njegu kože, poput hidratantnih krema, prajmera i pudera. Takođe radi i kao njega kože protiv starenja sastojak, koji pomaže da se koža napuni i smanji izgled finih linija i bora.


Da li je dimetikon siguran za sve tipove kože? 

Dimetikon se općenito smatra sigurnim za sve tipove kože, uključujući osjetljivu kožu. Nije komedogena, što znači da neće začepiti pore niti uzrokovati izbijanje akni. Rijetko se javlja reakcija na ovaj sastojak, ali kada postoji, obično je to zbog alergije.


Kada ne biste trebali koristiti dimetikon 

Iako je dimetikon općenito siguran za većinu ljudi, postoje neke situacije u kojima možda nije prikladno koristiti. Na primjer, ako ste alergični na silikon ili ste preosjetljivi, trebali biste izbjegavati korištenje dimetikonskih proizvoda. Osim toga, neki ljudi mogu otkriti da dimetikon pogoršava njihove akne ili druga stanja kože. Možete razgovarati s dermatologom ako ste zabrinuti zbog dodavanja proizvoda s dimetikonom u svoj režim njege kože.


Kako je dimetikon napravljen za njegu kože 

Dimetikon je sintetički sastojak koji se proizvodi hemijskim procesom. Proces uključuje reakciju silicijum tetrahlorida sa vodom za proizvodnju hlorovodonične kiseline i siloksana, koji su gradivni blokovi silikonskih polimera.


Siloksani se zatim dalje obrađuju kako bi se stvorili različite vrste silikona, uključujući dimetikon. Siloksani se zagrijavaju u prisustvu katalizatora, obično metalnog oksida, kako bi se stvorio polimerni lanac molekula silikona. Dobijeni polimer se zatim pročišćava kako bi se uklonile nečistoće i osiguralo da je siguran za proizvode za njegu kože.


Da li je dimetikon vegan? 

Dimetikon je sintetički sastojak koji nije dobiven iz životinjskih izvora, pa se općenito smatra da je pogodan za vegane.


Da li je dimetikon prirodan? 

Dimetikon je sintetički sastojak i ne smatra se prirodnim. Međutim, neki brendovi za njegu kože koriste prirodne izvore silikona u svojim proizvodima, kao što je dimetikonol, koji se dobiva iz silicijum dioksida.


Sve u svemu, dimetikon je siguran i efikasan sastojak za njegu kože koji može pružiti niz prednosti za kožu. Bilo da tražite hidratantnu kremu, prajmer ili proizvod protiv starenja, vjerovatno ćete pronaći dimetikon na listi sastojaka. 


Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre objavljivanja

Ovaj sajt je zaštićen reCAPTCHA i Google-om Politika privatnosti i Uslovi korištenja primeni.